Lody z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Jedne z najlepszych lodów jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego wykonane bez użycia maszynki do lodów. Dobrze ubita śmietanka spowoduje, że po wyjęciu z zamrażalnika, po chwili lody będą nadawały się do serwowania, będą puszyste a nie takie twarde i zmrożone.

Składniki:

  • Baza:
    250ml śmietanki 30%
    200ml mleka skondensowanego słodzonego

    Mus truskawkowy:
    300g truskawek
    cukier do smaku (ok 2-3 łyżki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody Mus Musy

Lody z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków i smażyć do czasu aż zgęstnieje. Pamiętać aby często mieszać aby się nie przypaliły. Ostudzić.
  • Masy nakładać na przemian 2. Schłodzoną śmietankę dobrze ubić na sztywno i nadal miksując powoli wlewać zimne mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą 1/2 masy przelać do miseczki. Dodać połowę musu z truskawek i wymieszać. Do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody wykładać na przemian masę śmietankową, truskawkową i mus truskawkowy. Następnie delikatnie przemieszać widelcem aby powstał "marmurek". Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować