Lody z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 8 godz.

Lato zbliża się wielkimi krokami. A jak lato, to fala upałów, a jak upały, to na ochłodę najlepsze lody! Jeśli jesteście miłośnikami lodów lub macie w domu małych lodożerców koniecznie wypróbujcie ten przepis

  • 8 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦150 ml mleka 3,2%
    ◦110 g cukru
    ◦2 jajka
    ◦150 g masła orzechowego
    ◦230 ml śmietanki kremówki 36%
    ◦opcjonalnie 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy w małym rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jaja z cukrem aż będą puszyste. Ciepłe mleko powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec mieszaninę przelewamy ponownie do rondelka, zmniejszamy palnik i ciągle mieszając gotujemy aż powstanie gęsty budyń (ok. 5 minut). Zdejmujemy z palnika i dodajemy połowę masła orzechowego (75 g) dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą, ubijamy kilka minut.

    Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

    Do schłodzonej masy dodajemy pozostałe masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do misy maszyny do lodów, dodajemy posiekane orzechy, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody.

    Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę co godzinę trzeba wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować