Lato zbliża się wielkimi krokami. A jak lato, to fala upałów, a jak upały, to na ochłodę najlepsze lody! Jeśli jesteście miłośnikami lodów lub macie w domu małych lodożerców koniecznie wypróbujcie ten przepis
8 godz.
Składniki:
Składniki:
◦150 ml mleka 3,2%
◦110 g cukru
◦2 jajka
◦150 g masła orzechowego
◦230 ml śmietanki kremówki 36%
◦opcjonalnie 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
Lody z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy w małym rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jaja z cukrem aż będą puszyste. Ciepłe mleko powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec mieszaninę przelewamy ponownie do rondelka, zmniejszamy palnik i ciągle mieszając gotujemy aż powstanie gęsty budyń (ok. 5 minut). Zdejmujemy z palnika i dodajemy połowę masła orzechowego (75 g) dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą, ubijamy kilka minut.
Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Do schłodzonej masy dodajemy pozostałe masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do misy maszyny do lodów, dodajemy posiekane orzechy, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody.
Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę co godzinę trzeba wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy.
Komentarze