Lody śmietankowo-czereśniowe (bez maszynki)

5 (141 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Lody ze sklepu? Nie, dziękuję. Wolę własne. Takie domowe są najlepsze, a te z czereśniami - rewelacja.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
    180g czereśni (bez pestek)
    80 g cukru pudru
    1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych)
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody śmietankowo-czereśniowe (bez maszynki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem).
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym.
    Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać.
    (Alkohol sprawi, że lody będą miały bardziej delikatniejszą konsystencję i nie będą zbyt twarde.)
  • 3. Masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na co najmniej 6-8 godzin.
    Co 2 godziny (3 razy) lody przemieszać mikserem.
    (Bez mieszania lody również są pyszne. Przemieszane mają bardziej puszystą konsystencję.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować