Lody morelowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Pyszne, lekkie i orzeźwiające i na dodatek banalne w wykonaniu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - morele (waga wypestkowanych owoców): 0.5 kilograma
    - woda: 0.5 szklanki
    - cukier trzcinowy: 0.5 szklanki
    - śmietanka kremowa 36%: 1 szklanka
    - ekstrakt migdałowy - krople: 3 sztuki
    - sok z cytryny: 0.25 sztuki
    - opcjonalnie uprażone płatki migdałowe (polecam): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele umyć, wypestkować, pokroić na drobne kawałki. Do rondla wlać pół szklanki wody i wrzucić pokrojone owoce. Doprowadzić do wrzenia i gotować 8 minut. Chwilę przestudzić.
  • 2. Dobrze ciepłe owoce przetrzeć je przez sito i wsypać cukier. Mieszać aż się rozpuści. Ostudzić i do chłodnego przecieru dodać śmietanę, 3 krople ekstraktu migdałowego i kilka kropel soku z cytryny.
  • 3. Z braku maszynki do lodów wstawiłam miskę z masa do zamrażalnika i co pół godziny miksowałam, tak aby rozbić duże kryształki lodu. Wyszły pyszne! Świeże i orzeźwiające.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować