Lody morelowe

0 (0 ocen)

Smak tych lodów jest obłędny, warte wypróbowanie

Składniki:

  • -mleko skondensowane niesłodzone 1 szklanka
    -śmietana 30 % 1/2 szklanki
    -żółtka 4 sztuki
    -cukier puder 3 łyżki
    -cukier waniliowy 1 opakowanie
    -sól 1 szczypta
    MUS MORELOWY
    -morele 1/2 kg
    -cukier 1/2 szklanki
    -woda 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek. Pokroić w kostkę.
    Owoce wrzucić do garnka, dosypać cukier, dolać wodę
  • 2. Dusić na małym płomieniu, aż owoce będą się rozpadać a woda odparuje. Wystudzić.
  • 3. Z żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli na puszysty krem.
  • 4. Mleko skondensowane zagotować.Gorące dolać małym strumieniem do masy, cały czas mieszając.
  • 5. Dodać mus morelowy , jeszcze chwilę ubijać mikserem . Dodać też delikatnie ubitą śmietanę, dokładnie wymieszać.
  • 6. Przełożyć do formy lub miseczki, przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika, na 8 godzin, co jakiś czas przemieszać.
    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować