Pyszne orzeźwiające lody na upalne dni ale nie tylko.
Składniki:
ok. 10 liści mięty (ja miałam grubolistną ),
ok. 10-15 listków pokrzywy,
2-3 łyżki wrzątku,
250 ml śmietanki 30%,
2 jajka,
ok. 20 g stewi (może być ok 60g cukru),
ok. 1 szklanki mleka,
Sok z jednej limonki (może być z ½ cytryny),
Lody miętowo-pokrzywowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miętę, pokrzywę zalewamy wrzątkiem i chwilkę parzymy, dolewamy połową mleka i miksujemy na gładka masę. Jajka ubijamy ze stewią (lub cukrem).
Pozostałe mleko podgrzewamy. Do gotującego dokładamy ubite jajka oraz zmiksowane listki. Całości lekko podgrzewamy chwilkę na małym ogniu (ok. 2-3 minuty), aby masa zgęstniała. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa jest już chłodna ubijamy schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera ( możemy też dokładnie przemieszać łyżką). Odstawiamy do zamrażalnika. Po około 40 minutach nasze lody ponownie miksujemy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie co ok. 30-50 minut do momentu całkowitego zamrożenia. Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki i zostawiamy przez ok. 5 minut, aby nieco zmiękły. Smacznego!
Porady
Jeśli chcemy mieć lżejszą wersję to śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym.
Komentarze