Lody miętowo-pokrzywowe

4 (1 ocen)

Pyszne orzeźwiające lody na upalne dni ale nie tylko.

Składniki:

  • ok. 10 liści mięty (ja miałam grubolistną ),
    ok. 10-15 listków pokrzywy,
    2-3 łyżki wrzątku,
    250 ml śmietanki 30%,
    2 jajka,
    ok. 20 g stewi (może być ok 60g cukru),
    ok. 1 szklanki mleka,
    Sok z jednej limonki (może być z ½ cytryny),
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody miętowo-pokrzywowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę, pokrzywę zalewamy wrzątkiem i chwilkę parzymy, dolewamy połową mleka i miksujemy na gładka masę. Jajka ubijamy ze stewią (lub cukrem).
    Pozostałe mleko podgrzewamy. Do gotującego dokładamy ubite jajka oraz zmiksowane listki. Całości lekko podgrzewamy chwilkę na małym ogniu (ok. 2-3 minuty), aby masa zgęstniała. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa jest już chłodna ubijamy schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera ( możemy też dokładnie przemieszać łyżką). Odstawiamy do zamrażalnika. Po około 40 minutach nasze lody ponownie miksujemy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie co ok. 30-50 minut do momentu całkowitego zamrożenia. Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki i zostawiamy przez ok. 5 minut, aby nieco zmiękły. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy mieć lżejszą wersję to śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować