Lody kokosowe z wiórkami czekoladowymi

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Lody kokosowe to jedne z moich ulubionych, więc postanowiłam je zrobić samej. Pomysł okazał się świetny a lody wyszły przepyszne. Zapewniam, że zachwycą każde podniebienie:)))

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 1,5 litra lodów:
    20 g czekolady
    330 g śmietanki 30 %
    2 jajka
    1 szklanka wiórków kokosowych
    ½ szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody kokosowe z wiórkami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy na parze stopniowo dodając cukry. Mleko gotujemy, dodajemy kokos i razem jeszcze chwilę gotujemy (mieszając od czasu do czasu) około 3 minuty.
  • 2. Gorące wlewamy do jajek, jeszcze chwilę ubijamy, studzimy.
  • 3. Śmietankę dodajemy do przestudzonego mleka z jajkami i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut.
  • 4. Po około 15 minutach w trakcie mieszania lodów dodajemy do nich startą na tarce o małych oczkach czekoladę.
  • 5. Gotowe lody wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować