Lody kokosowe

0 (0 ocen)

  • 8 godz.

Dziś coś dla wielbicieli kokosów! Obłędne lody kokosowe idealnie chłodzą gdy żar leje się z nieba! Mocno kokosowe, z wyczuwalnymi wiórkami i odrobiną alkoholu to istny raj dla podniebienia! Polecam!

  • 8 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦115 g cukru
    ◦2 jajka
    ◦150 ml mleka kokosowego
    ◦200 ml śmietany kremówki 36%
    ◦3-4 łyżki wiórek kokosowych
    ◦opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe podgrzewamy w małym rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jaja z cukrem aż będą puszyste. Ciepłe mleko kokosowe powoli wlewamy do masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec mieszaninę przelewamy ponownie do rondelka, zmniejszamy palnik i ciągle mieszając podgrzewamy – nie gotujemy! aż powstanie gęsty budyń (ok. 5 minut). Zdejmujemy z palnika i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą i ubijamy kilka minut. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Dokładnie mieszamy.

    Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

    Schłodzoną masę przekładamy do misy maszyny do lodów, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody.

    Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę należy co godzinę wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować