Lody kawowe bez maszyny

5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Najlepsze lody kawowe jakie jadłam. Dodatek spirytusu sprawia, że nie zamarzają aż tak bardzo i nie czuć w nich kryształków lodu. Napar z kawy musi być bardzo mocny, dlatego najlepiej sprawdzi się tutaj kawa z ekspresu lub kawiarki.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
    1/2 szklanki mleka skondensowanego
    1/4 szklanki espresso (mocnego naparu z kawy)
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Alkohole Kawy

Lody kawowe bez maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować napar z kawy i odstawić do wystudzenia. Do chłodnego dodać alkohol.

  • image-0pprpp0 2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i ciągle miksując wlewać powoli mleko skondensowane. Do śmietankowej masy wlać kawę i wszystko wymieszać. Przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania w trakcie mrożenia. Po paru godzinach lody są gotowe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Kawa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować