Lody kajmakowe bez jajek i maszyny

0 (0 ocen)

Przepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak. Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne :)Lodów w trakcie mrożenia nie ma potrzeby mieszać. Polecam!

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki kremówki 30%
    460 g masy kajmakowej
    3 łyżki masła orzechowego
    orzeszki ziemne solone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Lody Kajmak

Lody kajmakowe bez jajek i maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m857p3 1. Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką kremówki. Podgrzewać na małym płomieniu, aż kajmak się rozpuści. Dodać masło orzechowe i również połączyć. Kiedy powstanie jednolita masa odlać pół szklanki na polewę.
  • image-1eux3wl 2. Pozostałe 1 1/2 szklanki dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę kajmakową. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin.
  • image-1ori662 3. Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby polewa bardzo zastygła, można ją podgrzać dodając trochę mleka. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować