Przepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak. Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne :)Lodów w trakcie mrożenia nie ma potrzeby mieszać. Polecam!
Składniki:
2 1/2 szklanki kremówki 30%
460 g masy kajmakowej
3 łyżki masła orzechowego
orzeszki ziemne solone
Lody kajmakowe bez jajek i maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką kremówki. Podgrzewać na małym płomieniu, aż kajmak się rozpuści. Dodać masło orzechowe i również połączyć. Kiedy powstanie jednolita masa odlać pół szklanki na polewę.
2.Pozostałe 1 1/2 szklanki dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę kajmakową. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin.
3.Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby polewa bardzo zastygła, można ją podgrzać dodając trochę mleka. Smacznego :)
Komentarze