Łódki z ciasta francuskiego z kabanosem, serem i jabłkiem

4.5 (180 ocen)

  • 35 min

Ahoj Marynarze! Przekąska z gatunku: szybko, łatwo, pysznie! Jeśli macie w lodówce ciasto francuskie (warto je zawsze mieć), jabłko, żółty ser i jakąś smaczną kiełbaskę, to jesteście gotowi do zrobienia tych wspaniałych łódeczek - i to w pół godziny :) Tylko sklejcie porządnie boki, bo mnie się nie

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    płat gotowego ciasta francuskiego
    1 jabłko
    2-3 kabanosy lub frankfurterki (lub inne pyszne kiełbaski)
    2 łyżki startego żółtego sera, użyłam mozzarelli
    świeżo mielony czarny pieprz
    Przyda się:
    pędzelek do smarowania brzegów wodą
    suszony majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Łódki z ciasta francuskiego z kabanosem, serem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Przygotowanie:
    Kiełbaski kroję w cienkie plasterki, jabłko (bez obierania) w drobną kostkę. Przekładam je do miseczki, dodaję starty ser, doprawiam całość pieprzem i mieszam. Z ciasta wycinam prostokąty (mniej więcej 10 na 15 cm). Smaruję krótsze boki wodą i sklejam je, by powstały łódki. Układam je na wyłożonej papierem blaszce i napełniam farszem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20 minut. Przed podaniem oprószam majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować