Łódki cukinii zapiekane z kaszą jaglaną i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyciąć miąższ. Wydrążone łódki posolić żeby puściły sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, doprawić solą, pieprzem. Miąższ cukinii posiekać, dodać do cebuli, smażyć do odparowania wody, na koniec dodać ugotowane i pokrojone maślaki, całość solidnie doprawić solą i pieprzem.
2.Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu a następnie wymieszać z farszem. Powstały sok w łódkach cukinii zlać, środki napełniać farszem z kaszy i grzybów. Dno blaszki skropić olejem, ułożyć cukinię i po wierzchu również skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia stanie się miękka. Przed podaniem posypać siekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Komentarze