Łódki cukinii zapiekane z kaszą jaglaną i maślakami

0 (0 ocen)

Zdrowe i fajne jedzonko. Kasza jaglana z cebulą i grzybami zapieczona w łódkach cukinii.

Składniki:

  • na 3 porcje:
    3 nieduże cukinie
    1 cebula
    50 g kaszy jaglanej (pół woreczka)
    pęczek szczypiorku
    200 g maślaków świeżych lub mrożonych
    sól
    pieprz świeżo mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Łódki cukinii zapiekane z kaszą jaglaną i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyciąć miąższ. Wydrążone łódki posolić żeby puściły sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, doprawić solą, pieprzem. Miąższ cukinii posiekać, dodać do cebuli, smażyć do odparowania wody, na koniec dodać ugotowane i pokrojone maślaki, całość solidnie doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu a następnie wymieszać z farszem. Powstały sok w łódkach cukinii zlać, środki napełniać farszem z kaszy i grzybów. Dno blaszki skropić olejem, ułożyć cukinię i po wierzchu również skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia stanie się miękka. Przed podaniem posypać siekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować