Ciasto Limonkowiec

0 (0 ocen)

Kwaśne ciasto dla miłośników limonek :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżek mąki
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka oleju

    Masa limonkowa
    400 g masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    skórka otarta z limonek
    sok z limonki
    filety z limonki do dekoracji
    1 kieliszek spirytusu
    Poncz:
    ½ szklanki limoncello
    1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto limonkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miksować do momentu, aż piana będzie szklista. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła.
    Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier.
    Zostawić do wystudzenia.
  • 2. Krem:
    Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować