Masa limonkowa
400 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
skórka otarta z limonek
sok z limonki
filety z limonki do dekoracji
1 kieliszek spirytusu
Poncz:
½ szklanki limoncello
1 kieliszek spirytusu
Ciasto limonkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miksować do momentu, aż piana będzie szklista. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła.
Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier.
Zostawić do wystudzenia.
2.Krem:
Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Komentarze