Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Bardzo lubię, gdy w kuchni unosi się intensywnie cytrusowa nuta, która cudownie pobudza zmysły i zachwyca je swoją świeżością. Dzisiaj ten smak i aromat zawarł się w kremowym risotto z limonką, melisą oraz delikatnym tuńczykiem. Wszystkie składniki tworzą niezwykle smaczne i zgrane połączenie, a dodatek białego tuńczyka zapewni nam cenne źródło białka, kwasów omega-3 oraz witamin A, E, D i PP.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 2 cebule szalotki
    - 1 lampka wytrawnego białego wina
    - 100 g białego tuńczyka z zalewy oliwnej
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - skórka otarta z limonki
    - sok z 1/2 limonki
    - mały pęczek melisy
    - 0,6 l bulionu warzywnego
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki, a następnie podlewamy partiami bulionem warzywnym, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • 2. Białego tuńczyka odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ryżu. Na sam koniec do risotto dodajemy skórkę otartą z limonki, posiekane listki melisy, parmezan i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dajemy dojść daniu około 2 - 3 minuty. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować