1.Z jajek oddzielić białka i ubić na sztywno z odrobiną soli pod koniec ubijania dodać cukier i całą bezę ubijać do momentu, aż będzie biała i szklista. Ubite białka ostrożnie połączyć z żółtkami i mąką wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (25 cm średnicy) i piec w temp. 180st, niestety ja musiałam robić to na "oko" bo nie sprawdziłam czasu wstawienia do piekarnika
2.Z 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek wody na patelni przygotować gęsty syrop i do gotującego się dodać wydrylowane czereśnie i tylko je w nim zagotować, następnie odcedzić z syropu i wystudzić.
3.Syrop który nam został z czereśni dopełnić wodą do 2 szklanek i ugotować na nim budyń. Gorący i gęsty budyń zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę, całość dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń, na koniec ostrożne wymieszać z czereśniami.
4.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić, następnie dodać ją do śmietany kremówki i ubić na sztywno, dosłodzić do smaku. Na spód biszkoptowy wyłożyć masę budyniową na nią bitą śmietanę i wszystko dokładnie posypać sporą ilością mieszanych owoców. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez cała noc.
Komentarze