1.Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i nadal ubijać na szklistą bezę, następnie dodać żółtka jajek i ostrożnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia po czym delikatnie połączyć z masą jajeczną na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać.
Tortownicę 20 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, piec w temp. 180st około 35-40 minut po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy krążki.
2.Masa śmietankowa:
Żelatynę fiks rozrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z przestudzoną żelatyną.
1 łyżkę syropu truskawkowego wymieszać z 1/2 szklanki wody dodac do tego 1 łyżkę spirytusu i tym nasączyć krążki z ciasta.
Dolny krążek ciasta położyć na talerzu i zamknąć na nim obręcz tortownicy, następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i ułożyć na niej truskawki, następnie położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć, aby śmietana dobrze się pomiędzy nimi ułożyła na drugim krążku ciasta wyłożyć pozostałą śmietanę i tutaj posypać jagodami, przykryć ostatnim krążkiem z ciasta i też docisnąć, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
3.Masa serowa:
Serek delikatnie rozetrzeć w misce, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietanfiksu i ostrożnie połączyć z serkiem mascarpone.
Schłodzony torcik wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz i posmarować masą serową wierzch i boki torcika na wierzchu ułożyć dowolne owoce i ponownie wstawić do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze