Letni torcik owocowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny i pięknie prezentujący się na stole!

  • 60 min

Składniki:

  • (tortownica 24cm)

    BISZKOPT:

    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżka kakao
    szczypta soli


    MASA JOGURTOWA:

    500ml jogurtu greckiego lekkiego
    200ml śmietanki kremówki lub śmietany roślinnej Milla
    6 łyżeczek żelatyny + 6 łyżek wrzątku
    6 łyżek cukru pudru


    WARSTWY OWOCOWE:

    1 galaretka malinowa + 1 szklanka wrzątku
    200g malin
    1 galaretka jagodowa + 1 szklanka wrzątku
    200 g borówek amerykańskich (u mnie mniej)
    1 galaretka limonka z trawą cytrynową (lub inna zielona) + 1 szklanka wrzątku
    3 szt. kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Letni torcik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy cały cukier rozpuści się w pianie, dodawać po jednym żółtku, również miksując. Następnie przesiać obie mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach.
    Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.
  • 2. MASA JOGURTOWA:
    Jogurt umieścić w misce, dolać śmietankę, zmiksować aby napowietrzyć masę. Posłodzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić.
    Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki.
  • 3. WARSTWY OWOCOWE:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku.
    Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia.

    Następne warstwy przygotować analogicznie. Nakładać naprzemiennie: biszkopt, krem, galaretka z owocami - następną wykładamy, kiedy poprzednia stężeje.

    Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki.
    Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta, na około 2-3 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować