Letni torcik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy cały cukier rozpuści się w pianie, dodawać po jednym żółtku, również miksując. Następnie przesiać obie mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach.
Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.
2.MASA JOGURTOWA:
Jogurt umieścić w misce, dolać śmietankę, zmiksować aby napowietrzyć masę. Posłodzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić.
Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki.
3.WARSTWY OWOCOWE:
Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku.
Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia.
Następne warstwy przygotować analogicznie. Nakładać naprzemiennie: biszkopt, krem, galaretka z owocami - następną wykładamy, kiedy poprzednia stężeje.
Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki.
Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta, na około 2-3 godziny.
Komentarze