Ciasto Leśny mech z figami i malinami z kremem budyniowym

4.5 (183 ocen)

  • 8 godz.

Znane i lubiane w wersji z kremem budyniowym, malinami i figami

  • 8 godz.

Składniki:

  • Składniki ciasto:

    450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )

    1 i 1/3 szkl. cukru

    3 jajka

    1 1/3 szkl. oleju

    2 szkl. mąki krupczatki

    3 łyżeczki proszku do pieczenia



    Krem budyniowy:

    3 szklanki mleka

    250 g masła

    ¾ szklanki cukru

    2 łyżeczki cukru waniliowego

    5 kopiatych łyżek mąki pszennej (80g)

    5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej (80g)

    3 żółtka


    Ponadto:
    1 kubek Malin
    3 figi
    kilka jeżyny
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Leśny mech Torty Desery

Ciasto leśny mech z figami i malinami z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto szpiankowe 1. Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.

    Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
  • etap 2 2. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy.
  • etap 3 3. Składanie tortu:

    Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki. Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami i figami przeciętymi na cztery ale nie do samego dołu, które tworzą nam piękny kwiat. Smacznego

Porady

Żeby krem był sztywniejszy polecam wstawić go na noc do lodówki i dopiero następnego dnia przekładać nim ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować