REKLAMA

Leśny mech z malinami

wyświetlono: 20664 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 0

Lekkie, orzeźwiające ciasto, na szpinakowym spodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. Ciasto idealne na lato!

opublikowany: 25.07.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • (blaszka 36/24,5):

    Ciasto:

    mąka pszenna 70 g,

    mąka krupczatka 250 g,

    jajka 4 szt,

    cukier 250 g,

    szpinak mrożony rozdrobniony 450 g,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    olej 1 szklanka,


    Śmietankowa pianka:

    śmietanka 30% 500 ml,

    galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt,

    woda 0,5 szklanki,

    cukier puder 2 łyżki,


    do nasączenia:

    woda 0,5 szklanki,

    sok z cytryny 1 łyżka,


    dodatkowo:

    maliny 300 g,

    galaretka malinowa 2 szt,

    woda gorąca 3 szklanki,
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier i odcinamy z wierzchu ciasta 1/3 wysokości. Pozostałe ciasto nasączamy wodą wymieszaną z sokiem. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką.

    Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy razem do połączenia. Gdy masa śmietankowo- galaretkowa będzie bardzo gęsta to wylewamy ją na ciasto (nie może być zbyt płynna, ponieważ wyleje się nam po bokach ciasta.

    Na śmietankową piankę układamy maliny i lekko je dociskamy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.

    Ciasto przechowujemy w lodówce. Na wierzch kruszymy pozostały biszkopt.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Leśny mech z malinami

Popularne ciasto szpinakowe z malinami i puszystym kremem - iście wiosenny klimat.

kategoria: Ciasta leśny mech opublikowany: 25.03.2021 | wyświetlono: 12241 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: catha DSC_3059

Ciasto Leśny mech z malinami

Szpinakowe cudo z przełamującą słodycz warstwą malin

kategoria: Ciasta opublikowany: 28.02.2015 | wyświetlono: 10993 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: zanetaniewrzl

LEŚNY MECH

Choć nie lubie szpinaku ciasto mnie zainspirowało i naprawde jest wyborne POLECAM

kategoria: Desery opublikowany: 28.10.2014 | wyświetlono: 7945 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: mzka mzka

Leśny mech

Kiedy skosztowałam tego ciasta, byłam zszokowana,że w tym cieście jest szpinak!!!!

kategoria: leśny mech Desery opublikowany: 10.01.2017 | wyświetlono: 3220 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE