PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Leśny mech z malinamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/28/lesny-mech-z-malinami.jpeg46083456http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lesny-mech-z-malinami
1.
Szpinak rozmrażamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier i odcinamy z wierzchu ciasta 1/3 wysokości. Pozostałe ciasto nasączamy wodą wymieszaną z sokiem. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy razem do połączenia. Gdy masa śmietankowo- galaretkowa będzie bardzo gęsta to wylewamy ją na ciasto (nie może być zbyt płynna, ponieważ wyleje się nam po bokach ciasta.
Na śmietankową piankę układamy maliny i lekko je dociskamy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Na wierzch kruszymy pozostały biszkopt.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze