Lekkie buraczki do dań mięsnych

  • wyświetlono: 363 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Buraczki tak przygotowane robiła moja teściowa, od pierwszego spróbowania bardzo mi smakowały. Teraz robię je ja, gdyż rodzina bardzo je lubi. Smaczne, zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu.

123
  • 6 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

3 średnie czerwone buraki
2 łyżki oleju -u mnie 3 ziarna
sól, cukier do smaku
sok z 1-1,5 cytryny
Dodatkowo:
folia aluminiowa
blacha

Sposób przygotowania przepisu:

Lekkie buraczki do dań mięsnych

  • jk1. Buraki myję, zawijam w kawałki folii aluminiowej, układam na blasze, piekę ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę. Buraki obieram, trę na tarce o dużych oczkach, skrapiam olejem, dodaje ok. szczypty soli, łyżki cukru i sok z cytryny, mieszam, próbuję. Buraczki powinny mieć wyraźną słodko-kwaśną nutę.

Porady

Tak przygotowane buraczki , są doskonałym dodatkiem do mięs.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przyprawyburaki czerwone

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki zasmażane z żurawiną do obiadu

Dodane przez: agatab

Buraczki zasmażane z żurawiną do obiadu

Bardzo prosty przepis na bardzo...

Buraczki z jabłkiem do obiadu

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraczki z jabłkiem do obiadu

Przepyszny dodatek do obiadu

Buraczki do obiadu

Dodane przez: bienpyt

Buraczki do obiadu

Ciekawy i smaczny dodatek do drugiego...

Buraczki zasmażane do obiadu

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Buraczki zasmażane do obiadu

Bardzo popularny dodatek do obiadu,...

Buraczki tarte do obiadu

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraczki tarte do obiadu

Nasze ulubione, tradycyjne, choć...

Buraczki zasmażane do obiadu

Dodane przez: juchab

Buraczki zasmażane do obiadu

Często goszczą u mnie w domu

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE