Lekkie buraczki do dań mięsnych

5 (147 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Buraczki tak przygotowane robiła moja teściowa, od pierwszego spróbowania bardzo mi smakowały. Teraz robię je ja, gdyż rodzina bardzo je lubi. Smaczne, zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 średnie czerwone buraki
    2 łyżki oleju -u mnie 3 ziarna
    sól, cukier do smaku
    sok z 1-1,5 cytryny
    Dodatkowo:
    folia aluminiowa
    blacha
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Lekkie buraczki do dań mięsnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Buraki myję, zawijam w kawałki folii aluminiowej, układam na blasze, piekę ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę. Buraki obieram, trę na tarce o dużych oczkach, skrapiam olejem, dodaje ok. szczypty soli, łyżki cukru i sok z cytryny, mieszam, próbuję. Buraczki powinny mieć wyraźną słodko-kwaśną nutę.

Porady

Tak przygotowane buraczki , są doskonałym dodatkiem do mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować