Lekki tort truskawkowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i zostawić do ostygnięcia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki poruszyć i zmiksować wraz z masłem za pomocą blendera. Masa musi być plastyczna. Wyłożyć spód tortownicy masą herbatnikową. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Pokroić wzdłuż i odciąć końcówki by truskawki mogły stać. Obciśle układać truskawki woków formy.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć zmiksować ja na puszystą pianę, dodać serki i ponownie zmiksować. Zostawić na 10 minut. W osobnej misce ubić 200 ml śmietanki i delikatnie połączyć z masą serową. Wylać do formy. Odstawic do lodówki na 3 godziny. Pod koniec tego czasu galaretki agrestowe rozpuścić 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do przestygniecia. Dodać 100 ml śmietanki, rozmieszać i wylać na ciasto. Odstawić najlepiej na całą noc. Udekorować truskawkami, bitą śmietaną oraz świeżą miętą.
Porady
Do masy serowej można również dodać pokrojone w drobną kostkę truskawki
Komentarze