Lekki tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt; jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Wykładamy do tortownicy o śr.26 cm i pieczemy ok.30 min w 200 st. C.
2.Truskawki miksujemy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i chłodzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
3.Do ubitej śmietany powoli dodajemy tężejącą galaretkę i 3/4 truskawek. Masę wykładamy na wychłodzony biszkopt.
4.Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i chłodzimy, nast. mieszamy z pozostałymi truskawkami. Gotowy mus wykładamy na masę śmietanową. Chłodzimy ok. 2 godz. Dekorujemy wedle uznania.
Komentarze