Lekki tort truskawkowy

4.5 (151 ocen)

Bardzo prosty w przygotowaniu i lekki jak puch.

Składniki:

  • Biszkopt;
    4 jajka
    160 g cukru
    cukier waniliowy
    160 g mąki
    proszek do pieczenia
    Masa;
    800 g mrożonych truskawek
    500 ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt; jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem do uzyskania kremowej konsystencji, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Wykładamy do tortownicy o śr.26 cm i pieczemy ok.30 min w 200 st. C.
  • 2. Truskawki miksujemy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i chłodzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  • 3. Do ubitej śmietany powoli dodajemy tężejącą galaretkę i 3/4 truskawek. Masę wykładamy na wychłodzony biszkopt.
  • 4. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i chłodzimy, nast. mieszamy z pozostałymi truskawkami. Gotowy mus wykładamy na masę śmietanową. Chłodzimy ok. 2 godz. Dekorujemy wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować