Lekki rosołek warzywny z pulpecikami

0 (0 ocen)

Rosół jest lekki, a jednocześnie sycący. Można go podawać z makaronem lub bez.

Składniki:

  • WYWAR:
    3-4 duże marchewki
    1-2 pietruszki (korzeń)
    pół małego selera
    1 liść pora
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól

    PULPECIKI:
    40-50 dag mielonego mięsa drobiowo-wieprzowego (lub drobiowego - wtedy potrawa będzie jeszcze mniej kaloryczna)
    średni pęczek natki pietruszki
    1 mała cebula lub pół pęczka szczypiorku
    1 jajko
    sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku

    ORAZ:
    makaron, np. nitki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Pulpety

Lekki rosołek warzywny z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę oczyścić, umyć, osuszyć, odkroić końce i wrzucić do dość dużego garnka. Seler oczyścić, umyć, osuszyć i dodać do marchwi i pietruszki. Liść pora umyć, czosnek i cebulę obrać, cebulę przekroić na pół, wszystko dodać do warzyw. Do garnka dołożyć ziarna pieprzu czarnego, ziela angielskiego, liście laurowe. Wszystko zalać 2-3 litrami wody i ugotować wywar warzywny. Gdy będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjąć z garnka wszystkie warzywa na osobny talerz i odstawić! Czysty wywar posolić wedle uznania.
  • 2. Do miski włożyć mielone mięso, dodać jajko. Pół pęczka natki pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa. Cebulę obrać, drobno posiekać. Można od razu dodać do mięsa, lub najpierw chwilę podsmażyć. (Jeśli zamiast cebuli używamy szczypiorku, wystarczy go umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do mięsa). Mięso doprawić solą, sporą ilością pieprzu i czerwonej papryki. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • 3. Wywar warzywny doprowadzić do wrzenia. Zwilżonymi rękami robić niewielkie pulpety i wkładać do bardzo gorącego rosołu. Gotować 20-30 minut na średnim ogniu. Wyjąć jednego pulpeta i sprawdzić czy jest gotowy.
  • 4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odłożoną wcześniej, ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki.
  • 5. Porcje makaronu wyłożyć do talerzy, dodać pokrojone w plasterki marchewki, wlać porcje rosołu z pulpetami. Udekorować umytą natką pietruszki.

Porady

Lepiej dodać mniej soli do rosołu a więcej do samych pulpetów. Jeśli zależy nam na zmniejszeniu kaloryczności, mięso drobiowo-wieprzowe warto zastąpić zmieloną piersią kurczaka, a całe jajko samym białkiem. Zrezygnujmy również z makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować