Smaczniutki lekki rosołek dla dzieci i dorosłych ;)
Składniki:
Składniki na 3 os
1,5 - 2 litrów wody
2 spore skrzydełka
pół marchewki
1/2 sporej pietruszki
1/2 opieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie )
kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć )
1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko )
sól, pieprz do smaku
Na kluseczki:
1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze zupki )
3 - 4 łyżek czubatych mąki tortowej
sól do smaku
ewen. trochę wody
Lekki rosołek z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięska i jarzyn gotujemy taki lekki rosołek - zajęło to mi z 1 h. Nastawiłam wszystko, przyprawiłam i mogłam w tym czasie zająć się drugim daniem.
Kiedy zobaczymy ze skrzydełka są już miękkie, wyjmujemy je na talerz, natomiast my zajmujemy się zrobieniem lanych klusek.
Jajko / jajka, sól roztrzepujemy bądź miksujemy z mąka w garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca.
2.Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy.
Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy zupkę jeszcze 5 min. Następnie wykładamy na talerze i zajadamy ;)
Komentarze