Lekki Rosołek Z Lanymi Kluseczkami

4.99 (172 ocen)

Smaczniutki lekki rosołek dla dzieci i dorosłych ;)

Składniki:

  • Składniki na 3 os
    1,5 - 2 litrów wody
    2 spore skrzydełka
    pół marchewki
    1/2 sporej pietruszki
    1/2 opieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie )
    kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć )
    1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko )
    sól, pieprz do smaku

    Na kluseczki:
    1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze zupki )
    3 - 4 łyżek czubatych mąki tortowej
    sól do smaku
    ewen. trochę wody
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Lane kluski

Lekki rosołek z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięska i jarzyn gotujemy taki lekki rosołek - zajęło to mi z 1 h. Nastawiłam wszystko, przyprawiłam i mogłam w tym czasie zająć się drugim daniem.
    Kiedy zobaczymy ze skrzydełka są już miękkie, wyjmujemy je na talerz, natomiast my zajmujemy się zrobieniem lanych klusek.
    Jajko / jajka, sól roztrzepujemy bądź miksujemy z mąka w garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca.
  • 2. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy.
    Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy zupkę jeszcze 5 min. Następnie wykładamy na talerze i zajadamy ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować