Rosołek z grzybkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładam mięso i zalewam wodą. Nastawiam do gotowania. Na wolnym ogniu gotuję kurczaka do miękkości. W międzyczasie zbieram powstałą szumowinę.
2.Gdy kurczak jest miękki, wyciągam mięso łyżką cedzakową, Do gotującego się wywaru dodaję jedną kostkę rosołową warzywną.
3.Pieczarki oczyszczam i kroję wraz z trzonem, w taki sposób by wyglądały na małe płaskie grzybki. A następnie wrzucam je do gotującego się rosołu. Dodaję przyprawy według smaku i gotuję wszystko jeszcze przez około 3 minuty.
4.Podaję z ugotowanym makaronem nitki.
Porady
Porcja rosołowa z kurczaka musi być duża, wtedy rosół zyska lepszy smak, kolor i wyraziste ,,oczka" z tłuszczu,
Komentarze