Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie.
40 min
Składniki:
• 4 średnie cukinie
• 1 papryka czerwona
• 2 cebule
• 3 marchewki
• 2 pomidory duże dojrzałe
• 1 pęto chudej kiełbasy
• sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek
• gałązka rozmarynu i szałwii
• 3 liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego
• natka pietruszki
• 3 łyżki oleju
Leczo z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, potem dodać marchewkę pokrojoną w krążki i dusić ok. 5 minut.
• Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut.
• Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut.
• Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
• Na koniec dodać natkę pietruszki i jeśli potrzeba doprawić.
Komentarze