Leczo- smak odchodzącego lata

  • wyświetlono: 242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przez cały rok dbam o swój ogródek, aby pod koniec lata przygotować wspaniałe i aromatyczne leczo z warzyw, które sama wyhodowałam.

marysia66
  • 120min

Składniki

- 2 cukinie
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 marchewki
- 3 pomidory
- 3 cebule
- 500 g kiełbasy
- koncentrat pomidorowy
- suszona bazylia
- vegeta, sól, pieprz
- olej
- 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Leczo- smak odchodzącego lata

  • 1. Warzywa umyj i obierz. Cukinię i papryki pokrój w kosteczkę, marchewkę w talarki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Wszystko wrzuć do garnka. Zalej szklanką wody. Wstaw na ogień i duś do miękkości. Cebulę pokrój i zrumień na patelni. Wrzuć do gotujących się warzyw.
  • 2. W międzyczasie kiełbasę pokrój w talarki i obsmaż, w bardzo niewielkiej ilości oleju, z każdej strony.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć kiełbasę, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku. W słoiczku roztrzep mąkę rozmieszaną z ¼ szkl. zimnej wody. Wlej do lecza i gotuj przez chwilę.
  • 4. W dłoniach rozetrzyj bazylię i wsyp do garnka.

Porady

Podawaj, z ryżem bądź makaronem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakileczopaprykaPomidoryCukiniabazyliajesienne dania

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Basia2109

Leczo

Leczo z kiełbasa ,pieczarkami,papryka...

Leczo

Dodane przez: gnomcio

Leczo

Pyszne i aromatyczne leczo, idealne...

image-0l292yi

Dodane przez: joanna1974

Leczo

Potrawa typowo jesienna z dużą...

Leczo

Dodane przez: angelinaagrafka

Leczo

Smaczne leczo na pół ostro.

Leczo

Dodane przez: aga3103

Leczo

Leczo to potrawa pełna warzyw,...

Leczo

Dodane przez: Goszka

Leczo

Leczo to sztandarowe danie jednogarnkowe,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE