Leczo- smak odchodzącego lata

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przez cały rok dbam o swój ogródek, aby pod koniec lata przygotować wspaniałe i aromatyczne leczo z warzyw, które sama wyhodowałam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2 cukinie
    - 2 papryki czerwone
    - 2 papryki zielone
    - 2 marchewki
    - 3 pomidory
    - 3 cebule
    - 500 g kiełbasy
    - koncentrat pomidorowy
    - suszona bazylia
    - vegeta, sól, pieprz
    - olej
    - 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo- smak odchodzącego lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyj i obierz. Cukinię i papryki pokrój w kosteczkę, marchewkę w talarki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Wszystko wrzuć do garnka. Zalej szklanką wody. Wstaw na ogień i duś do miękkości. Cebulę pokrój i zrumień na patelni. Wrzuć do gotujących się warzyw.
  • 2. W międzyczasie kiełbasę pokrój w talarki i obsmaż, w bardzo niewielkiej ilości oleju, z każdej strony.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć kiełbasę, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku. W słoiczku roztrzep mąkę rozmieszaną z ¼ szkl. zimnej wody. Wlej do lecza i gotuj przez chwilę.
  • 4. W dłoniach rozetrzyj bazylię i wsyp do garnka.

Porady

Podawaj, z ryżem bądź makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować