Sezonowa potrawa, kiedy papryka jest mięsista, pomidory aromatyczne, wtedy też smakuje najlepiej, tym razem zrobiłam ją z dodatkiem świeżego mięsa i cienkich kiełbasek.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
1 kg kolorowej papryki pokrojonej w małe kawałki
800 g pieczarek pokrojonych
700 g pomidorów malinowych obranych ze skórki
500 g kiełbasek frankfurterek
700 g karkówki pokrojonej w w większą kostkę400 g młodej cebuli
2 przeciery pomidorowe po 400 g z kawałkami pomidorów ( u mnie własnej roboty)
6 ząbków posiekanego czosnku
2 łyżki papryki słodkiej , sól, pieprz świeżo mielony, liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego
2 l dowolnego bulionu
ew. cukier jeżeli dla kogoś będzie za kwaśno
olej do przysmażania
Leczo pieczarkowe z mięsem i frankfurterkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w niewielką kostkę, przesmażyć na oleju, potem wszystkie pokrojone składniki bez pomidorów i kiełbaski, wrzucić do garnka, dodać przecier pomidorowy i pokrojone pomidory bez skórki zalać bulionem , dodać wszystkie przyprawy i gotować ok. 30 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem
Komentarze