Łazanki

  • wyświetlono: 647 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto na łazanki robi się prosto i szybko. Są o wiele smaczniejsze, niż te gotowe, kupione w sklepie. Warto poświęcić chwilkę czasu i cieszyć się swoim wyrobem.

Joanna Tokarz
  • 25min

Składniki

Na 2 porcje:

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko duże lub 2 małe
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
szczypta kurkumy

Sposób przygotowania przepisu:

Łazanki

  • Ciasto na łazanki1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat. Usypujemy kopczyk, na środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko, olej, sól i kurkumę. Składniki siekamy aż do połączenia. Jeśli mąka nie chce się całkowicie wchłonąć, można dodać ok 5 łyżek przegotowanej, ciepłej wody. Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi, aż utworzymy gładką kulę. Trzeba użyć więcej siły, ale im ciasto twardsze, tym lepsze łazanki.
    Wałkujemy podsypując mąką i przewracając co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroimy w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę.
    Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy, kropimy oliwą i mieszamy.
    Łazanki podajemy z mięsem, kapustą lub grzybami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmakaronzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCiastodo mięsałazankidomowy makaronciasto na łazankido kapustydo grzybówdomowe łazanki

Komentarze

Podobne przepisy

image-0hf75h1

Dodane przez: kuchcik89

Łazanki

smakowite!

Łazanki

Dodane przez: Gosiaczek 93

Łazanki

Szybki a zarazem pyszny obiad dla...

Łazanki

Dodane przez: Marinella

Łazanki

Klasyka zawsze dobra

image-0mwaj2q

Dodane przez: Kasia_S

Łazanki

na co dzień i od święta

Dodane przez: martunia1986

Łazanki

Mój mąż i dzieci uwielbiają makaron...

Łazanki

Dodane przez: wiolka76

Łazanki

Zima za oknem, mróz zapiera dech...