Takie łazanki pamiętam z czasów przedszkolnych. Najlepsze na drugi dzień odgrzewane na patelni z masełkiem. Pycha!
60 min
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego duszonego z łopatki albo karczku
600 g kapusty kiszonej
1 marchew
400 g makaronu np. świderki
sól, pieprz
2-3 łyżki majeranku
50 g masła
Domowe łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy razem z marchewką do miękkości, następnie odcedzamy i drobniej kroimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie można rozgotować ponieważ podczas mieszania i podgrzewania całości się rozpadnie) i odcedzamy. Mięso także drobniej kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. W większym garnku mieszamy ze sobą kapustę, makaron i mięso, dodajemy masło i podgrzewamy, aby się rozpuściło. Podlewamy trochę wodą, aby łazanki się nie przypaliły. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem i całość podgrzewamy kilka minut. Smacznego :)
Komentarze