Lazania ze szpinakiem i łososiem

4.67 (6 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Przepyszna propozycja na obiad dla całej rodzinki.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 płatów makaronu lasagne
    500 g filetów z łososia
    100 g startego żółtego sera

    SZPINAK:

    500 g świeżego szpianku
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    125 g sera feta
    2 łyżki śmietanki 30%
    2 łyżki masła

    SOS:

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1, 5 szklanki mleka
    gałka muszkatołowa
    sól
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Lasagne (lazania)

Lazania ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS:

    Masło roztopić, dodać mąkę, kilka minut przesmażyć razem.
    Zalać mlekiem, dokładnie i energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
    Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    SZPINAK:

    Szpinak poddusić.
    Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na maśle.
    Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli i razem przesmażyć.
    Do cebuli dodać odciśnięty szpinak. Podsmażyć.
    Zblendować.
    Na końcu dodać śmietankę i pokruszony ser feta. Dokładnie wymieszać.

    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
    Spód posmarować szpinakiem.
    Wyłożyć warstwę makaronu, szpinaku, łososia i sosu.
    Czynności powtórzyć.
    Na wierzch wyłożyć ostatnią warstwe makaronu i sosu.
    Posypać startym serem.

    Piec ok 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować