Lazania ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS:
Masło roztopić, dodać mąkę, kilka minut przesmażyć razem.
Zalać mlekiem, dokładnie i energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
SZPINAK:
Szpinak poddusić.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na maśle.
Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli i razem przesmażyć.
Do cebuli dodać odciśnięty szpinak. Podsmażyć.
Zblendować.
Na końcu dodać śmietankę i pokruszony ser feta. Dokładnie wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Spód posmarować szpinakiem.
Wyłożyć warstwę makaronu, szpinaku, łososia i sosu.
Czynności powtórzyć.
Na wierzch wyłożyć ostatnią warstwe makaronu i sosu.
Posypać startym serem.
Komentarze