Lazania ze szpinakiem

  • wyświetlono: 329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Polecam wegetariańską wersję lazanii. Jest pyszna. Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dań mięsnych.

Michał Dobras
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

o 800g szpinaku,
o 20g masła,
o 200g sera ricotta,
o Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
o SOS BESZAMELOWY:
o 800ml mleka,
o 50g mąki,
o 50g masła,
o Sól,
o Pieprz,
o 1 liść laurowy,
o DODATKOWO:
o 250g makaronu lazania (15 sztuk),
o 150g żółtego sera,

Sposób przygotowania przepisu:

Lazania ze szpinakiem

  • 1. Makaron lazania gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i porozkładaj na desce, aby zachował swój kształt.
    Na patelni rozpuść 20g masła. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż cała woda z niego wyparuje. Szpinak wystudź i odciśnij z ewentualnej wody. Następnie drobno go posiekaj. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i chochlą przestygniętego sosu beszamelowego. Dopraw do smaku. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

    SOS BESZAMELOWY: W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i smaż ją na małym ogniu przez 2 minuty. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj liść laurowy. Sos zagotuj często mieszając i pogotuj 1 minutę. Dopraw do smaku. Sos jest gotowy. Przez wyłożeniem go na lazanie wyłów liść laurowy.

    ZŁOŻENIE LAZANII: Na dno naczynia do zapiekania wylej około 100ml sosu beszamelowego. Rozprowadz go dokładnie po dnie. Ułóż warstwę makaronu. Następnie wyłoż warstę sosu beszamelowego, warstwę masy szpinakowej i porcję żółtego sera. Czynność powtarzaj aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron, sos beszamelowy i żółty ser.
    Lazanie piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Odczekaj pół godziny od upieczenia wówczas będzie się lepiej kroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakLazania

Komentarze

Podobne przepisy

image-09i0l66

Dodane przez: natalia2004

lazania

Moja wersja lazanii

lazania

Dodane przez: Daguś

Lazania

Aromatyczny smak mięsa mielonego...

Kotlety mielone ze szpinakiem

Dodane przez: dzella

Kotlety mielone ze szpinakiem

Świetne urozmaicenie "zwykłych"...

penne ze świeżym szpinakiem

Dodane przez: majkahsm

Penne ze świeżym szpinakiem

Chciałam spróbować świeżego szpinaku...

Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem

Dodane przez: Lidka Bawolska

Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem

Pomysł na obiad i inne wydanie...

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Połączenie szpinaku i boczku wędzonego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE