Lazania z kawiorem z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie przygotowałam na specjalne życzenie syna. Jeszcze nie miał okazji spróbowania lazanii. Inaczej jednak wyobrażał sobie jej smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 16 płatów makarony do lazanii
    500 g mielonej łopatki
    2 puszki pomidorów krojonych
    1 słoik kawioru z bakłażana
    1 puszka marchewek
    1 cebula
    sól
    pieprz
    1-2 ząbki czosnku
    3 plastry żółtego sera

    sos beszamelowy
    1 czubata łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1/2 szkl mleka
    sól
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lazania z kawiorem z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na jednej patelni podsmażamy łopatkę, na drugiej poszatkowaną cebulę z pokrojonymi w plasterki marchewkami. Kiedy mięso będzie przyrumienione wlewamy pomidory, dodajemy kawior z bakłażana, przeciśnięty czosnek i zawartość drugiej patelni. Dusimy prze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.
  • 2. W naczyniu układamy pierwszą warstwę nieugotowanego makaronu. Wykładamy 1/3 część sosu, następnie kolejną porcję makaronu, sos, makaron, ostatnią porcja sosu i makaronu.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i po chwili wlewamy mleko. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos podgrzewamy aż zgęstnieje. Gotowy wylewamy na lazanię. Na wierzchu układamy porwane kawałki żółtego sera. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Marchewka Pomidor Sery Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować