Lazania

4.99 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczny smak mięsa mielonego połączonego z soczystymi pomidorami pod delikatnym beszamelem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 12-14 płatów makaronu lasagne
    50 dag mięsa mielonego
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów w kawałkach
    starty żółty ser (ok 30 dag)
    oliwa z oliwek
    oregano, bazylia,sól pieprz

    Sos beszamelowy:
    2 łyżki masła lub margaryny
    3-4 łyżki mąki
    szklanka mleka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę drodno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci różowy kolor. Dodać pomidory w kawałkach i przyprawy do smaku. Dusić pod przykryciem ok 30 min często mieszając.
  • 2. Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać mąką i wymieszać. Gdy masło połączy się z masą wlewać powoli zimne mleko ciągle mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos jest wciąż za gęsty dodać jeszcze mleka.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać kolejno 3 lub 4 warstwy: płaty makaronu - mięso mielone - starty ser - cienka warstwa sosu beszamelowego i tak na zmianę. Na wierzchu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym i posypany tartym serem. Piec w piekarniku 30 min w temp 180st.

Porady

można podawać z sosem pomidorowym i świeżą bazylią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować