Lasagne z mozzarellą

4.49 (170 ocen)

  • Łatwy

Świetny pomysł na obiad. Aromat pieczonej lasagne rozchodzi się po całym domua rozpływająca się mozzarella nadaje nieziemskiego smaku.

  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI:
    - makaron lasagne: 1 opakowanie
    - mięso mielone: 400 gramów
    - pomidory krojone w zalewie: 1 opakowanie
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - mozzarella mini: 1 opakowanie
    - Ser tarty: 100 gramów
    - ostra papryczka mała: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - śmietana: 2 łyżki
    - olej do smażenia: 6 łyżek
    SKłADNIKI SOS BESZAMELOWY ::
    - mleko: 0.5 litra
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Na patelni rozgrzej olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podsmaż. Dodaj mięso mielone, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż parę minut. Wlej pomidory i bulion, całość duś 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dopraw do smaku.
  • 2. Przygotowanie sos beszamelowy : W rondelku rozpuść masło i partiami wsyp mąkę cały czas mieszając. Gdy masa będzie złota wlej mleko wolnym strumieniem cały czas mieszając tak aby sos był gładki. Dopraw do smaku.
  • 3. Przygotowanie : 1/3 sosu beszamelowego rozprowadź po dnie naczynia. Połóż na sos makaron i układaj warstwami - mięso z sosem kulki mozzarelli i garść sera tartego. Na to połóż ponownie makaron lasagne następnie sos beszamelowy, mięso, mozzarelle i ponownie makaron. Na samum końcu wylej resztę sosu beszamelowego i przykryj warstwą startego sera. Całość zapiekaj w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować