Lasagne z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Na patelni rozgrzej olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, podsmaż. Dodaj mięso mielone, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż parę minut. Wlej pomidory i bulion, całość duś 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dopraw do smaku.
2.Przygotowanie sos beszamelowy : W rondelku rozpuść masło i partiami wsyp mąkę cały czas mieszając. Gdy masa będzie złota wlej mleko wolnym strumieniem cały czas mieszając tak aby sos był gładki. Dopraw do smaku.
3.Przygotowanie : 1/3 sosu beszamelowego rozprowadź po dnie naczynia. Połóż na sos makaron i układaj warstwami - mięso z sosem kulki mozzarelli i garść sera tartego. Na to połóż ponownie makaron lasagne następnie sos beszamelowy, mięso, mozzarelle i ponownie makaron. Na samum końcu wylej resztę sosu beszamelowego i przykryj warstwą startego sera. Całość zapiekaj w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze