Lasagne z cukinią, bobem i miętą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatny sos beszamelowy, doprawiony gałką muszkatołową, chrupka cukinia, młody bób oraz orzeźwiająca mięta sprawiają, że kończąc pierwszy kawałek, mamy ochotę sięgnąć po następny.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron lasagne: 9 plastrów
    - bób (ugotowany i obrany ze skórki): 1 szklanka
    - cukinia (około 3-400 g): 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 2 szklanki
    - mięta (świeża lub mrożona): 0.25 szklanki
    - ser żółty: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z cukinią, bobem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy melko, stale mieszając. Sos ma mieć konsystencję śmietany, ma się w nim ugotować suchy makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Cukinię kroimy na plasterki.
    Miętę siekamy.
  • 2. W płaskim naczyniu układamy 3 plastry makaronu, polewamy porcją sosu beszamelowego, na którym układamy plasterki cukinii i posypujemy połową ilości bobu, polewamy sosem i przykrywamy 3 plastrami makaronu, na który wylewamy warstę sosu, układamy cukinię, posypujemy resztą bobu, ponownie polewamy sosem i posypujemy siekaną miętą. Całość przykrywamy makaronem, na który wylewamy resztę sosu beszamelowego i ścieramy ser żółty.
    Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować