Delikatny sos beszamelowy, doprawiony gałką muszkatołową, chrupka cukinia, młody bób oraz orzeźwiająca mięta sprawiają, że kończąc pierwszy kawałek, mamy ochotę sięgnąć po następny.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron lasagne: 9 plastrów
- bób (ugotowany i obrany ze skórki): 1 szklanka
- cukinia (około 3-400 g): 1 sztuka
- masło: 2 łyżki
- mąka: 2 łyżki
- mleko: 2 szklanki
- mięta (świeża lub mrożona): 0.25 szklanki
- ser żółty: 10 dekagramów
Lasagne z cukinią, bobem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy melko, stale mieszając. Sos ma mieć konsystencję śmietany, ma się w nim ugotować suchy makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Cukinię kroimy na plasterki.
Miętę siekamy.
2.W płaskim naczyniu układamy 3 plastry makaronu, polewamy porcją sosu beszamelowego, na którym układamy plasterki cukinii i posypujemy połową ilości bobu, polewamy sosem i przykrywamy 3 plastrami makaronu, na który wylewamy warstę sosu, układamy cukinię, posypujemy resztą bobu, ponownie polewamy sosem i posypujemy siekaną miętą. Całość przykrywamy makaronem, na który wylewamy resztę sosu beszamelowego i ścieramy ser żółty.
Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Komentarze