Łaciatek z masą serową i pierniczkami

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto białe i ciemne ładnie się prezentuje, a masa serowa połączona z pierniczkami dodaje mu wyjątkowego smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jasne
    6 białek
    150 g cukru
    50 g mąki pszennej
    150 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne
    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa
    1 kg białego sera (zmielonego)
    6 żółtek
    1szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 g masła

    Polewa
    100 g czekolady deserowej
    100 g czekolady białej
    100 ml mleka

    Dodatkowo
    200 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie
    200 g kostki piernikowej w czekoladzie
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Łaciatek z masą serową i pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy na sztywna bezę.Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko mieszamy.
    Ciasto ciemne
    Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy.
    Na koniec dodajemy mąkę pszenna, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
  • 2. Na blaszkę o wymiarach 24x35 wyłożoną papierem do pieczenia , wykładamy na przemiennie oba ciasta.
    Pieczemy 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
    Po ostudzeniu kroimy na blaty.
  • 3. Masa serowa
    Ser, cukier i masło włożyć do dużego garnka i podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą.
    Mąkę i żółtka rozpuścić w mleku i wlać do gotującej masy serowej.
    Całość gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje.
    Przestudzić.
  • 4. Na pierwszy blat ciasta wylać przestudzona połowę masy serowej, poukładać na niej naprzemiennie pierniczki i kostkę piernikową , na pierniczki drugą połowę masy, przykryć drugą połową blatu ciasta,
  • 5. Czekoladę deserową połamać, na mniejsze kawałki i rozpuścić z 50 ml mleka w kąpieli wodnej , wylać na ciasto.
    Czekoladę białą przygotować tak samo jak deserową ,i nakładać miejscami na ciemną i przy użyciu patyczka możemy wykonać wzorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować