Łaciatek z masą serową i pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy na sztywna bezę.Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko mieszamy.
Ciasto ciemne
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy.
Na koniec dodajemy mąkę pszenna, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
2.Na blaszkę o wymiarach 24x35 wyłożoną papierem do pieczenia , wykładamy na przemiennie oba ciasta.
Pieczemy 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
Po ostudzeniu kroimy na blaty.
3.Masa serowa
Ser, cukier i masło włożyć do dużego garnka i podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą.
Mąkę i żółtka rozpuścić w mleku i wlać do gotującej masy serowej.
Całość gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje.
Przestudzić.
4.Na pierwszy blat ciasta wylać przestudzona połowę masy serowej, poukładać na niej naprzemiennie pierniczki i kostkę piernikową , na pierniczki drugą połowę masy, przykryć drugą połową blatu ciasta,
5.Czekoladę deserową połamać, na mniejsze kawałki i rozpuścić z 50 ml mleka w kąpieli wodnej , wylać na ciasto.
Czekoladę białą przygotować tak samo jak deserową ,i nakładać miejscami na ciemną i przy użyciu patyczka możemy wykonać wzorek.
Komentarze