Łaciate ciasto ze śliwkami

4.39 (174 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Łaciate ciasto ze śliwkami. Szybkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 23/33):

    jajka 5 szt,

    cukier 1,5 szklanki,

    mąka pszenna 500 g,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    mleko 1 szklanka,

    olej 1 szklanka,

    kakao 2 łyżki,

    śliwki mrożone lub świeże ok. 600 g,

    cukier puder do posypania ciasta,
Wystaw ocenę:

4.39 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Łaciate ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie powoli wlewamy mleko i olej, nie przerywając miksowania. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części przesiewamy kakao i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na przemian wylewamy ciasto jasne i ciemne. Na wierzchu układamy śliwki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 170 st.c przez 50 min, aż będzie rumiane a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować