Łaciate ciasto ze śliwkami i bezą

4.5 (157 ocen)

Uwielbiam ciasto ze śliwkami, ale bezę dałam do nich po raz pierwszy i na pewno nie ostatni:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru z wanilią
    150 ml śmietany 18%
    100 g margaryny tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 ml mleka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka kakao
    3 łyżki syropu malinowego
    12-13 dużych śliwek
    Beza:
    82 g białka- 3 sztuki
    82 g cukru pudru

    Forma 33*28 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto ucierane Desery

Łaciate ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xj9j8d 1. Do miski przełożyć żółtka, dodać cukier i utrzeć na białą kremową masę.
  • image-1utjapc 2. Następnie porcjami dodawać miękką margarynę i nadal ucierać.
  • image-03g31y7 3. W kolejnym kroku dodać śmietanę i wmieszać ją w masę żółtkowo-margarynową.
  • image-0ovao5a 4. Partami dodawać przesianą mąkę ma przemian z mlekiem cały czas mieszając mikserem.
  • 5. Wymieszane ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao a do trzeciej syrop i dobrze wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto. Zrobić kilka zawijasów widelcem
  • image-0v0nyf4 6. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wyjąć pestkę i ułożyć przecięciem do góry. Piec w 180 st około 35 minut.
  • image-1yfg3fy 7. Beza:
    Białka schłodzić. Następnie ubić na sztywno. Gdy piana będzie ubita po łyżce dodawać cukier puder i caly czas ubijać aż piana będzie błyszcząca.
    Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika na jakieś 10 minut aż beza się zarumieni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować