Uwielbiam ciasto ze śliwkami, ale bezę dałam do nich po raz pierwszy i na pewno nie ostatni:)
Składniki:
2 szklanki mąki
3 żółtka
½ szklanki cukru z wanilią
150 ml śmietany 18%
100 g margaryny tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka kakao
3 łyżki syropu malinowego
12-13 dużych śliwek
Beza:
82 g białka- 3 sztuki
82 g cukru pudru
Łaciate ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć żółtka, dodać cukier i utrzeć na białą kremową masę.
2.Następnie porcjami dodawać miękką margarynę i nadal ucierać.
3.W kolejnym kroku dodać śmietanę i wmieszać ją w masę żółtkowo-margarynową.
4.Partami dodawać przesianą mąkę ma przemian z mlekiem cały czas mieszając mikserem.
5.Wymieszane ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mąkę, do drugiej kakao a do trzeciej syrop i dobrze wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć ciasto. Zrobić kilka zawijasów widelcem
6.Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wyjąć pestkę i ułożyć przecięciem do góry. Piec w 180 st około 35 minut.
7.Beza:
Białka schłodzić. Następnie ubić na sztywno. Gdy piana będzie ubita po łyżce dodawać cukier puder i caly czas ubijać aż piana będzie błyszcząca.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika na jakieś 10 minut aż beza się zarumieni
Komentarze