Łabędziowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie na biszkopt;
Białka ubić na sztywno ,pod koniec dodać cukier . Następnie dodać żółtka , delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia łączymy wszystko.
Wylewamy do blaszki (30x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok. 20min w 180st.C Upieczony biszkopt zostawiamy do wystudzenia nastepnie przekroić na 2 blaty.
2.Wykonanie masy :
Bułki namoczyć z 2 szkl. mleka gdy nasiąkną , rozdrobnić widelcem na papkę . Dodać wiórki kokosowe, połączyć i wymieszać razem.Pozostałą 1 szklankę mleka zagotować z cukrem , dodać przygotowaną wcześniejszą masę z bułką i pogotować chwilkę , mieszając aż masa zgęstnieje . następnie odstawiamy do wystudzenia .
Masło utrzeć na puch do ucierającego masła dodawać stopniowo ostudzoną masę z bułki .
3.Wykonanie posypki kokosowej:
Wszystkie składniki przesmażyć razem na patelni aż wiórki się lekko zarumienią.
WYKONANIE CAŁOŚĆ :
Więc jeden blat biszkoptowy posmarować dżemem ,nastepnie wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem . na wierzchu rozsmarować pozostałą masę potem posypać kokosową posypką.
Porady
Niekoniecznie musimy użyć dżemu porzeczkowego , można użyć innego ciemnego i aromatycznego dżemu ;)
Komentarze