Kwiaty z nektarem

0 (0 ocen)

  • 30 min

W mojej kuchni wiosnę i lato widać także na talerzu. Słodkie deseryprzypominają o rozkwitającej naturze i nabierają żywszych barw.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag masła
    Żółtko
    Łyżka kwaśnej śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    Masa:
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    Opakowanie cukru waniliowego
    15 dag masła
    Dodatkowo:
    Pół puszki pokrojonych brzoskwiń z syropu
    Masa marcepanowa lub masa lukrowa do dekoracji
    barwniki : żółty i różowy
    Zielone listki mięty lub bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kwiaty z nektarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej przez stolnicę. Dodaj zimne masło, cukier i
    całość razem posiej, aż grudki będą prawie niewyczuwalne. Dodaj
    żółtko i śmietanę, zagnieć ciasto. Rozwałkuj , wytnij kółka i
    wylepiaj nimi foremki do babeczek. Piecz około 15-20 minut w temperaturze
    180 stopni.
  • 2. Żółtka i cukier zwykły i cukier waniliowy przełóż do blaszanej
    miski. Ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj aż masa
    zgęstnieje. Wystudź. Masło utrzyj dodając po łyżce ubitych
    żółtek.
  • 3. Brzoskwinie pokrój w kostkę i włóż do babeczek do połowy. Drugą
    połowę babeczek wypełnij masą. Masę marcepanowa lub lukrową podziel
    na 2 części i dodaj odrobinę barwnika żółtego i różowego.
    Różową masę rozwałkuj i wykrój kwiatki, wyłóż na babeczki. Z
    żółtej uformuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj, kładź na środki
    kwiatków. Na bokach powkładaj listki mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować