W mojej kuchni wiosnę i lato widać także na talerzu. Słodkie deseryprzypominają o rozkwitającej naturze i nabierają żywszych barw.
30 min
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
Żółtko
Łyżka kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru pudru
Masa:
6 żółtek
6 łyżek cukru
Opakowanie cukru waniliowego
15 dag masła
Dodatkowo:
Pół puszki pokrojonych brzoskwiń z syropu
Masa marcepanowa lub masa lukrowa do dekoracji
barwniki : żółty i różowy
Zielone listki mięty lub bazylii
Kwiaty z nektarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej przez stolnicę. Dodaj zimne masło, cukier i
całość razem posiej, aż grudki będą prawie niewyczuwalne. Dodaj
żółtko i śmietanę, zagnieć ciasto. Rozwałkuj , wytnij kółka i
wylepiaj nimi foremki do babeczek. Piecz około 15-20 minut w temperaturze
180 stopni.
2.Żółtka i cukier zwykły i cukier waniliowy przełóż do blaszanej
miski. Ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj aż masa
zgęstnieje. Wystudź. Masło utrzyj dodając po łyżce ubitych
żółtek.
3.Brzoskwinie pokrój w kostkę i włóż do babeczek do połowy. Drugą
połowę babeczek wypełnij masą. Masę marcepanowa lub lukrową podziel
na 2 części i dodaj odrobinę barwnika żółtego i różowego.
Różową masę rozwałkuj i wykrój kwiatki, wyłóż na babeczki. Z
żółtej uformuj niewielkie kulki i rozpłaszczaj, kładź na środki
kwiatków. Na bokach powkładaj listki mięty.
Komentarze