Witam!Tak jak nasza rodzina ma korzenie ukraińskie to na naszym stole była zawsze kutia!Na Ukrainie mówią czym więcej smakołyków wchodzi w skład kuti tym bogatsza i zdrowsza przez rok będzie rodzina!
Kutia wiktorii!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy pęczak w mleku ,dopóki nie będzie sypki. Przygotowany pęczak odcedzamy. W tym czasie jak gotuje się pęczak przygotowujemy smakołyki do kuti.
1.Mak należy wypłukać, sparzyć, odsączyć i zmielić w maszynce na drobnym sitku.
2.2.Orzechy bardzo drobno posiekać.
3.3.Morele parzymy wrzątkiem,zlewamy,i kroimy na kawałki niezbyt małe.
4.4.Rodzynki zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 20 min.
Miód jeżeli jest skrystalizowany rozgrzewamy na parze.
Potem mieszamy wszystkie składniki razem.
Komentarze