Kurcze plecione

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przeglądając przepisy na wypieki drożdżowe, natrafiłam na plecionkę. Pomysł bardzo mi się podobał i w pewnym momencie pomyślałam - jakby zrobić taką plecionkę z kurczaka?

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka pojedyncze: 2 sztuki
    - wędlina: 160 gramów
    - pomidor (duży): 1 sztuka
    - natka pietruszki: 0.25 pęczka
    - ser żółty (starty) - garść: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku (farsz musi być pikantny): 1 sztuka
    - przyprawa do sałatek z płatkami kwiatów: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurcze plecione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotujmy sobie mięso z kurczaka:

    Płuczemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Pierś nacinamy wzdłuż i tniemy, ale nie do końca - tworzymy filet.
    Rozklepujemy delikatnie pod folią spożywczą.
    Po obu stron wykonanego już przez nas fileta nacinamy w poprzek, tworząc około 1cm paski. Tak postępujemy także z drugą piersią.
  • Kurcze plecione II 2. Następnym krokiem jest wykonanie farszu:

    Wędlinę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
    Pomidora nacinamy na spodzie tworząc tzw. X i przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
    Usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.
    Dodajemy do smażonej wędliny, następnie wrzucamy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy.
    Gdy pomidory utworzą sos,zestawiamy z ognia, dodajemy starty żółty ser.
    Mieszamy do momentu roztopienia sera.
    Lekko studzimy.
  • Plecionka z kurczaka 3. Przygotowanie plecionki z kurczaka

    Kładziemy farsz na środku (nie przyprawiałam kurczaka w środku gdyż farsz wystarczająco jest ostry), fileta i przekładamy paski na przemian,raz z prawej, raz lewej strony tworząc plecionkę.
    Przyprawiamy przyprawą do sałatek tutaj możecie przyprawić swoją ulubiona mieszanką przypraw, ja się uzależniłam od tej;) gotowe.
    Dobrze jest wspomóc się wykałaczkami.
    Gdy mięso się podsmaży możemy powyciągać wykałaczki i dalej smażyć już bez.
    Piersi smażyłam na grillu elektrycznym około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować