Przeglądając przepisy na wypieki drożdżowe, natrafiłam na plecionkę. Pomysł bardzo mi się podobał i w pewnym momencie pomyślałam - jakby zrobić taką plecionkę z kurczaka?
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- piersi z kurczaka pojedyncze: 2 sztuki
- wędlina: 160 gramów
- pomidor (duży): 1 sztuka
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- ser żółty (starty) - garść: 1 sztuka
- olej: 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku (farsz musi być pikantny): 1 sztuka
- przyprawa do sałatek z płatkami kwiatów: 2 łyżeczki
Kurcze plecione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotujmy sobie mięso z kurczaka:
Płuczemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pierś nacinamy wzdłuż i tniemy, ale nie do końca - tworzymy filet.
Rozklepujemy delikatnie pod folią spożywczą.
Po obu stron wykonanego już przez nas fileta nacinamy w poprzek, tworząc około 1cm paski. Tak postępujemy także z drugą piersią.
2.Następnym krokiem jest wykonanie farszu:
Wędlinę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju.
Pomidora nacinamy na spodzie tworząc tzw. X i przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.
Dodajemy do smażonej wędliny, następnie wrzucamy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy.
Gdy pomidory utworzą sos,zestawiamy z ognia, dodajemy starty żółty ser.
Mieszamy do momentu roztopienia sera.
Lekko studzimy.
3.Przygotowanie plecionki z kurczaka
Kładziemy farsz na środku (nie przyprawiałam kurczaka w środku gdyż farsz wystarczająco jest ostry), fileta i przekładamy paski na przemian,raz z prawej, raz lewej strony tworząc plecionkę.
Przyprawiamy przyprawą do sałatek tutaj możecie przyprawić swoją ulubiona mieszanką przypraw, ja się uzależniłam od tej;) gotowe.
Dobrze jest wspomóc się wykałaczkami.
Gdy mięso się podsmaży możemy powyciągać wykałaczki i dalej smażyć już bez.
Piersi smażyłam na grillu elektrycznym około 35 minut.
Komentarze