Kurczak z sosem mango-limonka

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chcecie coś fajnego, orientalnego, choć nie do końca udziwnionego...z makaronem, nutą owocu...ale żeby był też "mięsnie" i po "polsku"? Narobić zbyt wiele też nie? No, to danie specjalnie dla Was, dla mas. Szybko, smacznie i lekko. A ten sos to sztos!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (po 200 g)
    2 łyżki pasty z tajskiej bazylii
    2 łyżki sosu ponzu
    3 łyżki mąki
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    olej do smażenia
    1 dojrzałe mango
    1 limonka
    1 łyżka cukru palmowego
    pieprz
    250 g makaronu chow mein
    3 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki sosu ostrygowego
    2 łyżki czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kurczak w panierce

Kurczak z sosem mango-limonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z sosem mango-limonka 1. Filety marynujemy (najlepiej całą noc, ale na godzinkę to minimum), obtaczamy w mące, rozkłuconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
    Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok z limonki, 100 ml wody, blendujemy i podgrzewamy. Wsypujemy cukier, sos redukujemy wg upodobania (chodzi gęstość), do smaku doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, wrzucamy do woka z rozgrzanym olejem sezamowym. Wlewamy sos sojowy, smażymy-cały czas mieszamy. Po 2-3 minutach, dodajemy sos ostrygowy.
    Danie podajemy jak na załączonym obrazku. Podajemy z uprażonym na suchej patelni, czarnym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować