Kurczak z ryżem po meksykańsku

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Pyszne, sycące, kolorowe danie z dodatkiem jednych z najzdrowszych warzyw, idealne na niedzielny obiad i nie tylko.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (lub 1 podwójny)
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka zielonego groszku
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 mała cebula
    olej
    3 woreczki ryżu
    sól, pieprz, chily/pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z ryżem po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka. Kurczaka kroimy w kostkę wielkości 1-1,5 cm.
  • kurczak+cebula 2. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, szklimy cebulę, następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż będzie miękki.
  • gotowanie 3. Groszek kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy do kurczaka, fasolkę wlewamy wraz z sosem z puszki. Jeśli kurczak puścił za mało soku i jest mało sosu możemy dolać 1-2 łyżki wody. Doprawiamy pieprzem, solą i chili. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, około 10 minut. Na talerz wykładamy pół woreczka ryżu (dla każdej osoby) i polewamy mięsno-warzywnym sosem. Gotowe!

Porady

Składniki dla 6 osób. Uważajmy aby nie przesadzić z chili. Można również dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, ale wtedy będzie już miało trochę inny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować