Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru

4.5 (185 ocen)

Wolnowar okazał się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone.

Składniki:

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki cebuli suszonej - roztarta w moździerzu
    4 ząbki czosnku, zgniecione
    1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    1/2 szklanki bulionu z kurczaka
    2 łyżki octu balsamicznego
    8 nóżek z kurczaka
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
    Kurczaka umyć i osuszyć.
  • 2. Połączyć pierwsze pięć przyprawy w małym naczyniu ( czosnek, bazylię, sól, pieprz, cebulę) i posypać nimi kurczaka ze wszystkich stron.
  • 3. Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwek i włożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczaka
    Wlać ocet balsamiczny i bulion.
    Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin.
  • 4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron, tak aby się ładnie zezłocił .
  • 5. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować