Wolnowar okazał się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone.
Składniki:
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cebuli suszonej - roztarta w moździerzu
4 ząbki czosnku, zgniecione
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
2 łyżki octu balsamicznego
8 nóżek z kurczaka
posiekana natka pietruszki
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Kurczaka umyć i osuszyć.
2.Połączyć pierwsze pięć przyprawy w małym naczyniu ( czosnek, bazylię, sól, pieprz, cebulę) i posypać nimi kurczaka ze wszystkich stron.
3.Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwek i włożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczaka
Wlać ocet balsamiczny i bulion.
Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin.
4.Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron, tak aby się ładnie zezłocił .
5.Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego!
Komentarze