REKLAMA

Sałatka z cukinii z octem balsamicznym

wyświetlono: 813 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Prosta sałatka z cukinii, cebuli, marchewki i papryki w zalewie z dodatkiem octu balsamicznego. Do jej przygotowania można wykorzystać przerośniętą cukinię.

opublikowany: 12.09.2016
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 duża cukinia (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 1,3 kg)
    2 duże marchewki (300 g)
    1 duża cebula cukrowa (250 g)
    2 czerwone papryki (400 g)
    1 ostra papryczka (30 g)
    6 dużych ząbków czosnku
    2 płaskie łyżki soli

    zalewa:
    0,5 szklanki octu balsamicznego (6%)
    0,5 szklanki octu spirytusowego (10%)
    1,5 szklanki wody
    2/3 szklanki cukru

    dodatkowo:
    liście laurowe
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    ziarna gorczycy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne (jeśli używamy młodej cukinii, nie trzeba jej obierać ani wydrążać), kroimy w słupki. Wszystkie warzywa przygotowujemy do rozdrabniania (myjemy, osuszamy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych itp.).
    Marchewki szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i cebulę kroimy w krótkie paseczki, ostrą papryczkę i czosnek siekamy.
  • 2. Rozdrobnione warzywa mieszamy, zasypujemy solą, ponownie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 3 godziny. Następnie przekładamy na sito i odcedzamy wytworzony sok.
  • 3. Do słoiczków wkładamy po kawałku liścia laurowego, 1 ziarenku ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i małej szczypcie gorczycy. Następnie układamy warzywa lekko je uciskając.
  • 4. Składniki zalewy zagotowujemy i wlewamy do słoiczków z warzywami. Zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120 stopni i włączamy grzanie góra-dół. Od momentu wyłączenia termostatu ogrzewamy słoiki 25 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki do wystudzenia.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 7 słoiczków o pojemności 350 ml. Słoiki z sałatką możemy również pasteryzować tradycyjnie, w garnku z wodą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anik9 IMG_0024 (1)

Kurczak z octem balsamicznym

Błyskawiczne danie, bardzo proste w wykonaniu, dodatkowo smaczne.

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.03.2016 | wyświetlono: 665 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: KORAL KORAL

Buraczki z żurawiną i octem balsamicznym

Buraki wzmacniają układ krwionośny i razem z żurawiną wspaniale smakują.

kategoria: Desery Dodatki opublikowany: 17.05.2016 | wyświetlono: 858 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE