Bardzo smaczny kurczaczek z aromatycznymi kiszonymi cytrynami rozpływa się w ustach a ten aromat podczas pieczenia hm... do tego pieczona dynia z sokiem z kiszonych cytryn i czosnkiem ... polecam
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- kurczak świeży: 1.8 kilograma
- dynia po oczyszczeniu: 1 kilogram
- czosnek (ząbek): 4 sztuki
- słodka papryka w proszku: 3 łyżki
- ostra papryczka w proszku: 1 łyżka
- kiszone cytryny: 2 sztuki
- sok z kiszonych cytryn: 2 łyżki
- marchewka: 2 sztuki
Kurczak z kiszonymi cytrynami i pieczoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka natrzeć zmiażdżonym czosnkiem następnie posypać papryka słodką i ostrą. Kiszone cytryny wkładamy do środka kurczaka i polewamy go odrobiną soku z kiszonych z cytryn. Kurczaka układamy na blaszce posmarowanej olejem z oliwek. Odstawić na minimum godzinkę by przeszedł przyprawami.
2.Dynię, marchew kroimy w grubą kostkę i posypujemy słodką papryką i zmiażdżonym czosnkiem polewamy oliwa z oliwek minimalnie mieszamy i wykładamy na blaszkę obok kurczaka - polewamy jeszcze sokiem z kiszonych cytryn.Całość odstawić i na minimum godzinkę dwie aby przeszło przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut. aż kurczak będzie lekko przypieczony.
Komentarze