Ciasto dyniowo-miodowe

4.48 (153 ocen)

  • 60 min

Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem miodu - to jesienne ciasto z sezonowej dyni które co roku hoduję w swoim ogródku. Dzieci były zachwycone smakiem tego ciasta i nie tylko oni..polecam smakoszom dyniowych wypieków...

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka pure z dyni
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    3 łyżki płynnego miodu
    otarta skórka z 1 pomarańczy
    ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    lukier
    1 białko
    ok 150 g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
  • 3. lukier
    Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.
  • 4. Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.
    można posypać złotym proszkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować