Puszyste i wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem miodu - to jesienne ciasto z sezonowej dyni które co roku hoduję w swoim ogródku. Dzieci były zachwycone smakiem tego ciasta i nie tylko oni..polecam smakoszom dyniowych wypieków...
60 min
Składniki:
1 szklanka pure z dyni
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
3 łyżki płynnego miodu
otarta skórka z 1 pomarańczy
ok 4 jajka ( waga w skorupkach 230 g)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
lukier
1 białko
ok 150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto dyniowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę pszenną z sodą i otartą skórką z pomarańczy - odstawić. Pure utrzeć z żółtkami , dodać olej i miód oraz skórkę z pomarańczy - połączyć składniki wraz z suchymi. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier - wymieszać delikatnie z masą dyniową i wylać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C termoobieg i piec ok 35 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy niema śladu surowego ciasta - zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
3.lukier
Do miski wbić białko dodać sok z cytryny oraz cukier puder i wymieszać na gładką masę - gdy lukier będzie zbyt rzadki dodać jeszcze cukru pudru a jak zbyt gęsty sok z cytryny.
4.Ciasto pokroić na kawałki i polać lukrem - zostawić do stwardnienia lukru.
można posypać złotym proszkiem
Komentarze