Kurczak z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia wietnamska. Mięso kurczaka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marynata : pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu rybnego
    1 łyzka sosu sojowego
    1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu
    szczypta pieprzu kajeńskiego
    4 filety z piersi kurczaka
    2 łyżki wytrawnego sherry
    2 łyżki miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
    200 g strączków groszku cukrowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z groszkiem 1. Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński.
    Piersi kurczaka pokroiłem w wąskie paski, włożyłem do marynaty, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
    W międzyczasie przygotowałem sos. Wymieszałem sherry z miodem i sokiem cytrynowym.
    Ustawiłem wok na dużym ogniu, wlałem olej i bardzo mocno podgrzałem. Ostrożnie wkładałem kawałki kurczaka do oleju, szybko podsmażyłem. Dodałem sos. Smażyłem, aż sos lekko zgęstniał.
    Oddzielnie ugotowałem groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osączyłem, wymieszałem z kurczakiem. Podałem z ryżem jaśminowym z sosem ryżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować