Kuchnia wietnamska. Mięso kurczaka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży.
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Marynata : pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
1 łyzka sosu sojowego
1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
200 g strączków groszku cukrowego
Kurczak z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński.
Piersi kurczaka pokroiłem w wąskie paski, włożyłem do marynaty, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowałem sos. Wymieszałem sherry z miodem i sokiem cytrynowym.
Ustawiłem wok na dużym ogniu, wlałem olej i bardzo mocno podgrzałem. Ostrożnie wkładałem kawałki kurczaka do oleju, szybko podsmażyłem. Dodałem sos. Smażyłem, aż sos lekko zgęstniał.
Oddzielnie ugotowałem groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osączyłem, wymieszałem z kurczakiem. Podałem z ryżem jaśminowym z sosem ryżowym.
Komentarze